ARCHIEF:  
 

Op 14 november 2007 zond RTV-Noord in het programma Wadapatja een item uitover (toen nog) Nellian Dijkema uitvaartverzorging, te zien op "uitzending gemist". (te vinden door te zoeken op 14 november 2007, Wadapatja)

Sinds maart 2016 heeft Lotus een facebook-pagina en een linked-in profiel (zie de icoontjes bovenaan deze pagina). Op de facebook pagina plaatsen we wat belangrijk of wetenswaardig kan zijn rond leven en dood. Met deze pagina kunnen we actueler zijn dan in de nieuwsbrief, die we niet te vaak willen versturen.

Vanaf 2015 brengen we af en toe een nieuwsbrief uit voor degenen die ons inschakelden voor een uitvaart. We zijn hiermee begonnen omdat we vaak informatie van derden binnenkrijgen, waarvan we denken dat die belangrijk kan zijn voor anderen. Dit varieert van bv. een symposium over rouw en verlies, lezingen, een Allerzielen-concert, een voorstelling, een cursus spirituele zorg, een lezenswaardig boek of een tentoonstelling. De nieuwsbrief wordt onregelmatig verstuurd, afhankelijk van het aanbod van activiteiten. Wie deze nieuwsbrief ook wil ontvangen kan daarvoor een mail sturen.
Op zaterdagavond 13 februari 2016 organiseren we de voorstelling 'Dan neem je toch gewoon een hond?' Aanvang 20.00 uur. Plaats: Veugel F van de Biotoop, Kerklaan 30, Haren. Voor wie dat wil is er vooraf, om 18.00 uur, gelegenheid om te eten. Na afloop kan er met elkaar in gesprek worden gegaan, waarbij Maria Derksen gespreksleider is. Wie zich wil aanmelden kan dat doen door een mail te sturen en daarbij ook aan te geven of je alleen de voorstelling wilt zien, of ook wilt eten. Nadere informatie volgt dan.
Tekst van de flyer: 'Wij hebben een intieme voorstelling ontwikkeld die het rouwproces blootlegt en de onmacht laat zien die de omgeving voelt in de omgang met de rouwende. De voorstelling is geschikt voor iedereen die van dichtbij met rouw te maken heeft of krijgt. Dit kan zowel op privé- als werkvlak. Ook is de voorstelling geschikt als voorbereiding/verdieping op de beroepspraktijk. Aan de hand van twee verhalen vertellen de speelsters het verhaal van verlies van een geliefde aan de dood en wat ze allemaal tegenkomen in het soms onbegaanbare landschap van rouw. Daarnaast is er ook het derde verhaal, dat van 'de omgeving', die in het begin luistert, troost, ondersteunt en het wellicht probeert op te lossen, maar zelf ook wordt geraakt in haar eigen onvermogen om te gaan met de dood. Dat de dood plotseling kan verschijnen en dat je verdriet niet kunt oplossen is iets wat we moeilijk kunnen verdragen. Tja, ach dan neem je toch gewoon een hond? Thema's in de voorstelling zijn gemis, verlangen, kwetsbaarheid, het willen verwerpen van pijn en troost'. Spel: De Kunst van het Rouwen, regie: Margreet Blanken, decor: Sascha van Riel
Alleen voorstelling incl. kopje koffie/thee: 11,50 Voorstelling met eten vooraf 21,50 (reserveren gewenst i.v.m. keuze zaal, wie wil mee-eten graag voor 8-2 doorgeven s.v.p.)

'Ik hou je nog even vast' - een herinneringsboek maken.
Alice Santing, invalkracht bij Lotus, biedt een workshop aan in het pand Schoolholm 3, Groningen. Alice:
'Als nabestaande kan het fijn zijn de herinnering van je partner, ouder, kind of vriend dichtbij te houden.
Persoonlijke momenten vastleggen, zodat je er steeds even naar toe kan.
Daarom een workshop 'herinneringsboek maken'.
Met foto's, een schrijven, persoonlijke documenten en/of tekeningen kun je jouw herinnering maken. Wat wil je vertellen en wat wil je laten zien? We bespreken ideeën en mogelijkheden.
We werken met het fotoboekprogramma van Hema. Deze is eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Tijdens de workshop gaan we het programma downloaden en is er uitleg digitaal fotoboek maken. Je kunt oefenen in foto's bewerken en tekst opmaken. Met ontwerptips maak je jouw persoonlijk boek. Neem je laptop en (digitale) foto's e.d. mee.'
Het is ook mogelijk om niet in een groepje, maar individueel een fotoboek te maken, bij u thuis, of op Schoolholm 3.

In winter/voorjaar 2016 op woensdagavond van 19.00-21.30u. Lotus Uitvaartverzorging, Schoolholm 3, 9711 JD Groningen. In overleg is een ander moment mogelijk. Max. aantal deelnemers: 4. Kosten € 90 voor 4 lessen van 2,5 uur, incl. koffie/thee, excl. printkosten Hema fotoboek.
Begeleiding: Alice Santing, docent creativiteit en invalkracht bij Lotus. telefoon 06 28948728 of mailen: alice.santing@home.nl


Op 20 juni 2015 werkten we mee aan de Roefeldag, vanuit gemeente Ten Boer. 3 groepjes kinderen kwamen met begeleiders langs in het 'kantoor' in Thesinge, waar ze onder het maken van een herinneringslichtje hoorden wat het beroep van uitvaartverzorger kan inhouden.
roefeldag 2015 roefeldag
Zondag 14 september 2014 organiseerde Lotus een dag ter gelegenheid van het 20 jarig werkjubileum van Nellian. Ieder die ons in die 20 jaar inschakelde voor het begeleiden van een uitvaart was uitgenodigd. Klik hier voor een impressie en het programma.
Daarnaast was er als jubileumcadeau een kalender waarop geboorte- en sterfdagen herdacht kunnen worden. (Deze kalender is ook te koop, de opbrengst is voor Stichting Accolade, e-mail svp wanneer u belangstelling hebt.)
14 november 2013 werkte Nellian mee aan 'De dood van tegenwoordig', Groninger Forum.
Op zaterdag 21 september 2013 zijn we met een informatieve stand aanwezig op Festival Sunyata in Nieuwolda, Oost Groningen (Kunstpodium De Leegte)

Lezing Manu Keirse over omgaan met verlies en verdriet.

Op 9 maart 2012 nodigden we Manu Keirse uit om een lezing te geven in de Nieuwe Kerk te Groningen. Er waren ca. 350 belangstellenden.

Op 27 september 2009 vierden we het samengaan als VOF per 1 januari 2009. Klik hier voor een impressie. We nodigden ieder uit waar we ooit in het verleden begeleidden bij een uitvaart.


De onderstaande lezingen organiseerden we jaarlijks in ons pand Schoolholm 3 te Groningen. M.i.v. het 'seizoen' 2010-2011 stoppen we met de organisatie van deze lezingen, en zullen er mogelijk andere activiteiten voor in de plaats komen. Wie hiervan op de hoogte wil blijven kan ons dit laten weten en het mail-adres doorgeven via e-mail.

De informatie over de lezingen met de links naar betreffende personen/organisatie laten we nog een poos staan zodat belangstellenden zelf contact kunnen opnemen.

Herinnerdingen maken van vilt

Nynke Kloosterman van ‘Hoodwinked’ maakt kleding, woonaccessoires en objecten van vilt.
Ter gelegenheid van Allerzielen 2009 kwam zij in het pand van Nellian Dijkema & Anna Poppink uitvaartverzorging en –begeleiding om ieder die mee wilde doen te helpen een herinneringsobject van vilt te maken. Dat kon een vilten hart zijn, maar ook een trooststeen, een herinneringslichtje van vilt, of iets anders. Nynke maakt ook werk in opdracht.

 

"Kinderen en de dood"

We kunnen kinderen het verdriet om een verlies niet besparen. Wél, dat ze alleen worstelen met dit verdriet en met alle vragen die het verlies bij hen oproept. Over kinderen en de dood verzorgen Nellian Dijkema en Maria Derksen een bijeenkomst voor volwassenen die te maken hebben met kinderen in verliessituaties door de dood. Allen zijn in hun werk betrokken bij kinderen van wie iemand uit het gezin of de nabije omgeving is doodgegaan. Vanuit hun eigen invalshoek vertelden zij hierover. Maria Derksen heeft een praktijk voor Rouw en Verliesverwerking, en begeleidt zowel kinderen als volwassenen. Nellian Dijkema verzorgt uitvaarten.

 

Mogelijkheden rond de uitvaart.

"Hadden we dat toen maar geweten…"
Een opmerking die regelmatig gehoord wordt als het gesprek gaat over uitvaarten die men heeft meegemaakt. Maar ieder mens handelt naar de inzichten die men op dát moment heeft, en elke nieuwe situatie kan die inzichten weer veranderen. Omdat alles wat er rondom het sterven gebeurt vaak een grote invloed heeft op de verdere levensloop, kan het belangrijk zijn om zoveel mogelijk inzicht te ontwikkelen rond de dood. Eén aspect hiervan is het op de hoogte zijn van de praktische mogelijkheden rond de uitvaart en de keuzes die gemaakt kunnen worden. Op deze avond of ochtend gaven we informatie hierover aan de hand van beelden en praktijkvoorbeelden.
We worden ook wel uitgenodigd door scholen of groepen om deze lezing te geven.

 

"Emoties verbeeld", persoonlijke grafmonumenten en urnen
een middag met Marjo Többen van ARTALON GEDENKBEELDEN.

Marjo is beeldend kunstenaar en vervaardigt grafmonumenten en urnen van brons in nauwe samenspraak met de opdrachtgevers. De door haar gemaakte monumenten zijn altijd unica en kunnen een bestemming krijgen bij het graf, een speciale plaats in de tuin of binnenshuis. Deze middag gaf ze een presentatie van haar werk en vertelde ze over haar werkwijze.

 

"Het ingrijpende verlies van je ouder(s) als jeugdervaring".

Een bijeenkomst voor volwassenen, die tijdens hun jeugd hun vader en/of moeder verloren.
Wat betekende deze dood (van 5, 10, 20 of misschien wel 60 jaar geleden) voor je leven en voor jouw plek in je gezin?
Hoe is het voor jou om (weer) iemand te verliezen?
Hoe ga je nu om met verlies: van je relatie, werk of gezondheid?

Els Pronk vertelde over verlate rouw en de kenmerkende patronen van volwassenen na een verlies tijdens de jeugd.
In haar praktijk begeleidt ze volwassenen met verlate rouw na jong verlies.
Zij doet dit in groepen, individueel, tijdens wandelingen of samen met een collega in een meerdaagse workshop.

 
"Gedenkmonumenten
Vorm geven aan herinneringen"


Van het duo monumentenmakers Henk Wiersema en Noëmi Noest, kwam Noëmi een lezing geven op zondagmiddag 28 maart. Hierbij werd zichtbaar gemaakt hoe ze werken. Deze keer een voorbeeld van werken met kinderen aan het ontwikkelen van een monument. Ook vertelde Noëmi aan de hand van beelden hoe ze met een groep (familie, vrienden) werkt tijdens een 'glasdag', waarin met glas b.v. een gedenkschaal, lichtjes of andere vormen worden gemaakt.
Henk is vormgever en Noëmi is beeldend kunstenaar. Ze begeleiden mensen bij het maken van o.a. grafmonumenten in diverse materialen.
Noëmi is naast beeldend kunstenaar/vormgever ook kunstzinnig therapeut en procesbegeleider. Hun website: www.noestenwiersema.com
 
Zingeving als helende kracht, spirituele zorg voor zieken en stervenden.

De dood is een wezenlijk onderdeel van het leven, waar ieder van ons vroeg of laat mee te maken krijgt. We kunnen de dood negeren of we kunnen het vooruitzicht van ons eigen sterven onder ogen zien. Als we ons sterven onder ogen willen zien kan dat het lijden dat het met zich mee kan brengen verminderen.
Daarom zou aan zieken en stervenden de mogelijkheid van zingeving, spirituele zorg aangeboden moeten worden.

Aan de hand van een tv-opname gemaakt tijdens een workshop van Christine Longaker (schrijfster van het boek ‘Het Licht van Afscheid’) verzorgde Marijke Holt een avond over Zingeving als helende kracht.
Marijke was medeoprichter van en werkzaam in het Gasthuis Groningen, een hospice, en betrokken bij vrijwilligers projecten als de terminale thuiszorg, het HIV/Aids steunpunt en zorg voor chronisch zieken. Ze is tevens betrokken bij het ontwikkelen van een internationaal programma Spirituele Zorg voor Levenden en Stervenden en is werkzaam in haar eigen praktijk: Zingeving als helende kracht, op boeddhistische grondslag. Marijke is aangesloten bij de beroepsvereniging NVPA.

 
En verder:
Het Regionale Steunpunt Achter de Regenboog Noord verzorgt jaarlijks activiteiten in Groningen voor kinderen en jongeren die van nabij verlies door de dood meemaakten. Daarnaast is er aandacht voor volwassenen die te maken hebben met kinderen en rouw.
 

 

Van april t/m oktober 2004 werkten we mee aan de expositie Met Oprechte Deelneming, over rouwen, rituelen en rijtuigen in het Rijtuigmuseum op landgoed Nienoord te Leek. (foto's hiernaast)